Дослідження впливу параметрів процесу хонінгування силікатними брусками на якість обробленої поверхні

Автор(и)

  • Микола Семенович Виноградов Донбаська національна академія будівництва і архітектури
  • Тамара Володимирівна Макарова Вінницький національний технічний університет
  • Микола Антонович Мастепан Донбаська національна академія будівництва і архітектури
  • Дмитро Валерійович Савенок Донбаська національна академія будівництва і архітектури

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2024-19-1-3-10

Ключові слова:

силікатний брусок, хонінгування, результат дослідження, гільза циліндрів, алмазний брусок, аморфний кремнезем, якість поверхні.

Анотація

Під час численних досліджень встановлено, що на параметри макро- і мікрорельєфу великий вплив має кінематика процесу хонінгування, що визначає траєкторію робочого руху ріжучих зерен під час обробки. Складний робочий рух під час хонінгування отворів створює сприятливі умови для повнішого використання ріжучої здатності брусків і рівномірного зносу інструменту, що позитивно впливає на продуктивність обробки та точність геометричної форми поверхні. Показано, що у зв'язку з цим виникає необхідність дослідити вплив параметрів процесу хонінгування силікатними брусками на якість обробленої поверхні.

У роботі наведено результати дослідження впливу контактного тиску брусків і осьової та колової швидкостей на якість обробленої поверхні. Дослідження виконували на вертикальному одношпиндельному хонінгувальному верстаті. Як зразки використовували гільзи циліндрів автомобільних двигунів, виготовлених із сірого легованого чавуну. Оцінка велася за показниками шорсткості обробленої поверхні та масового знімання металу під час обробки. Найкращу працездатністю мали ті бруски, після обробки яких зразки мали найменшу шорсткість.

Встановлено, що при збільшенні колової швидкості якість поверхні покращується, а при збільшенні осьової швидкості – погіршується (як після обробки алмазними, абразивними, так і силікатними брусками). При збільшенні контактного тиску брусків якість поверхні погіршується після обробки алмазними брусками і покращується після обробки абразивними та силікатними брусками.

Доведено, що висока якість поверхні після обробки силікатними брусками обумовлена утворенням у процесі хонінгування аморфного кремнезему, який під дією абразивних зерен потрапляє у западини оброблюваної поверхні та зчіпляється з поверхнею, і саме у такий спосіб оброблювана поверхня насичується оксидом кремнію.

Встановлено, що при збільшенні осьової швидкості брусків знімання металу збільшується, а при збільшенні колової швидкості – зменшується (як після обробки алмазними, абразивними, так і силікатними брусками). При збільшені контактного тиску брусків знімання металу збільшується після обробки алмазними брусками і плавно зменшується після хонінгування абразивними та силікатними брусками.

Встановлено, що знімання металу після обробки силікатними брусками у 2 рази менше ніж після хонінгування алмазними брусками.

Запропоновано призначати припуск на чистове хонінгування силікатними брусками для гільз циліндрів із чавуну легованого (НВ 240) в межах 0,01–0,02 мм.

Біографії авторів

Микола Семенович Виноградов, Донбаська національна академія будівництва і архітектури

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри автомобільного транспорту

Тамара Володимирівна Макарова, Вінницький національний технічний університет

канд. екон. наук, доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Микола Антонович Мастепан, Донбаська національна академія будівництва і архітектури

канд. техн. наук, доцент, в. о. завідувача кафедри автомобільного транспорту

Дмитро Валерійович Савенок, Донбаська національна академія будівництва і архітектури

канд. техн. наук, в. о. декана механічного факультету

Посилання

Вплив технологічних факторів хонінгування на параметри шорсткості і точності поверхонь композитних підшипників ковзання поліграфічних машин / Гавриш А. П. та ін. Прогресивні технології і системи машинобудування. 2013.Вип. 1, 2 (46). С. 56–64.

Підгаєцький М. М., Щербина К. К. Кінематика процесу різання при хонінгуванні отворів пружно-гвинтовим хоном. URL: https://dspace.kntu.kr.ua/server/api/core/bitstreams/dd590efe-90ff-4959-838b-13d21b938bfb/content

Лапенко Г. О., Лапенко Т. Г., Кузьменко О. І. Оптимізація технологічного процесу хонінгування блоків циліндрів автотракторних двигунів алмазними брусками. URL: Visnyk KhNTUSH_199_2019_28.pdf (btu.kharkov.ua)

Експериментальне дослідження впливу зернистості абразиву силікатної пасти на якість поверхонь тертя / Макаров В. А. та ін. Вісник машинобудування та транспорту. 2022. № 1(15). С. 100–105.

Домущі Д. П. Ремонт тракторів і автомобілів: посібник. Ч. 1. URL: http://lib.osau.edu.ua/jspui/bitstream/ 123456789/3447/1/Домущi_Д_П_ПОСIБНИК_Ремонт_тракторiв_i_автомобiлiв_Ч1.pdf

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 40

Опубліковано

2024-07-12

Як цитувати

[1]
М. С. . Виноградов, Т. В. . Макарова, М. А. . Мастепан, і Д. В. . Савенок, «Дослідження впливу параметрів процесу хонінгування силікатними брусками на якість обробленої поверхні », ВМТ, вип. 19, вип. 1, с. 3–10, Лип 2024.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають