Експериментальне дослідження впливу зернистості абразиву силікатної пасти на якість поверхонь тертя

Автор(и)

  • Володимир Андрійович Макаров Вінницький національний технічний університет
  • Микола Антонович Мастепан Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ
  • Микола Семенович Виноградов Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ
  • Дмитро Сергійович Бєляєв Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2022-15-1-100-105

Ключові слова:

результат дослідження, абразив, зернистість абразиву, силікатна паста, шар поверхневий, метал, припуск на обробку

Анотація

У теперішній час розроблено безліч технологічних способів, що дозволяють змінювати будову та властивості поверхневих шарів металу в потрібному напрямку або створювати шари з наперед заданими властивостями. Застосування цих способів дозволяє підвищувати зносостійкість, стійкість до руйнування втоми та інші експлуатаційні властивості автомобільних деталей. Одним з таких способів є притирання абразивними сумішами. Технологія притирання полягає в нанесенні абразивних сумішей на поверхню деталі та подальшій механічній обробці з використанням спеціальних пристроїв. В роботі наведено результати експериментального дослідження впливу зернистості абразиву силікатної пасти на якість поверхонь тертя. Для проведення дослідження були виготовлені силікатні суміші з абразивом електрокорунду різної зернистості. З метою порівняння працездатності силікатної пасти були відібрані існуючі абразивні пасти «КТ» з абразивом карбіду титану аналогічної зернистості. Дослідження виконували на спеціальній установці, що дозволяє з високою точністю відтворити процес обробки абразивною сумішшю в лабораторних умовах. Оцінка велася за тривалістю притирання, знімання металу та якістю поверхні. Стабілізація коефіцієнта тертя показувала завершення процесу притирання. Проведене дослідження підтверджує, що зі збільшенням зернистості абразиву силікатної суміші збільшується час формування поверхневого шару та кількість металу, який знімається. Доведено, що висока якість поверхні після обробки силікатним складом обумовлена появою в процесі притирання аморфного кремнезему (SiO2), який посилює роботу абразивних зерен і спричиняє зменшення дії абразиву, що дряпає. Під дією абразивних частинок SiO2 потрапляє у западини оброблюваної поверхні та зчіпляється з поверхнею. Встановлено, що продуктивність притирання силікатним складом в 1,5 рази вище, ніж при обробці поверхонь пастою «КТ». Виявлено, що при обробці поверхонь силікатним складом з абразивом електрокорунду знімання металу в 1,8 рази менше, ніж при обробці пастою «КТ». Запропоновано призначати припуск на обробку силікатною пастою від 0,035 до 0,07 мм.

Біографії авторів

Володимир Андрійович Макаров, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор, професор кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Микола Антонович Мастепан, Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ

канд. техн. наук, доцент, в.о. зав. кафедри автомобільного транспорту

Микола Семенович Виноградов, Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри автомобільного транспорту

Дмитро Сергійович Бєляєв, Донбаська національна академія будівництва і архітектури, м. Краматорськ

студент механічного факультету

Посилання

Енциклопедія з машинобудування XXL. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://mash-xxl.info/page/080250033043208137091014117191035000223215074247/

Абразивні пасти КТ. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ehk.ru/services/abrazivnye-i-ogneupornye-izdeliya/abrazivnye-pasty-kt/ [3] Ф. В. Новіков та В. Г. Шкурупій, Основи обробки металевих виробів з оптичними властивостями, моногр. Харків, Україна: ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2015, 388 с. [4] Н. С. Виноградов, «Исследование возможности использования силикатной пасты для притирки сопряженных деталей», Вісті Автомобільно-дорожнього інституту: науково-виробничий збірник, № 1, с. 70-74. 2006.

И. П. Головченко, Ю. А. Евдокимов, Е. Н. Зубков, Н. С. Виноградов, «Абразивная паста для притирки клапанов автомобильных двигателей» А. с. 4685316 СССР, МКИ3 C09G 1/02. № 1691380, заявл. 25.04.89, опубл. 15.11.91, Бюл. № 42. [6] Г. В. Виноградов и Н. С. Наметкин, «Противоизносные и антифрикционные свойства полиорганосилоксанов и их смесей с углеводородами», в Новое о смазочных материалах. М.: Химия, с. 153-175, 1967. [7] А. А. Маталин, Технологические методы повышения долговечности деталей машин. К.: Техніка, 1971, 144 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 100

Опубліковано

2022-07-01

Як цитувати

[1]
В. А. Макаров, М. А. Мастепан, М. С. Виноградов, і Д. С. Бєляєв, «Експериментальне дослідження впливу зернистості абразиву силікатної пасти на якість поверхонь тертя», ВМТ, вип. 15, вип. 1, с. 100–105, Лип 2022.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають