Показники якості антифризу та їх кореляційний зв’язок з електропровідністю при експлуатації міжміських автобусів

Автор(и)

  • Михайло Іванович Наглюк Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • В’ячеслав Миколайович Павленко Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Володимир Петрович Кужель Вінницький національний технічний університет
  • Павло Володимирович Черненко Національна академія Національної гвардії України, м. Харків

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2023-17-1-108-113

Ключові слова:

автобус, антифриз, експлуатація, показники якості, електропровідність, кореляційний зв’язок, охолоджувальна рідина, математична модель

Анотація

У статті розглянуті питання раціонального використання нафтопродуктів, спеціальних рідин та антифризів, які стають особливо актуальними в умовах неперервної зміни цін на них. Малі терміни експлуатації антифризу призводять до його необґрунтованої перевитрати, більші – до зниження експлуатаційної надійності та довговічності деталей системи охолодження двигуна. Оптимальним рішенням у цій ситуації є проведення періодичного контролю, який дасть змогу прогнозувати терміни експлуатації антифризу у двигуні, спираючись на його фактичний стан.

Мета роботи: встановити кореляційний зв’язок між стандартними показниками якості антифризу та електропровідністю, для використання останнього як експрес-показника якості охолоджувальної рідини автобуса.

Тема роботи розкривається шляхом вивчення питання періодичного контролю працюючих антифризів, який здебільшого не проводять, попри те, що антифриз контактує одночасно з безліччю поверхонь деталей двигуна, виготовлених із різних матеріалів і сплавів. У робочому стані антифриз у системі охолодження забезпечує номінальний тепловий режим роботи двигуна. Завдяки цьому раціонально використовується технічний ресурс двигуна, вкладений в його конструкцію під час проєктування та виготовлення. З появою у двигуні певних несправностей антифриз може втратити працездатність протягом дуже короткого проміжку часу і стати однією з причин відмови.

У кінцевому підсумку в роботі розглянуто рекомендовані заводами-виробниками терміни зміни антифризів автобусів, які не завжди обґрунтовані через застосування двигунів різних моделей і модифікацій, що працюють в неоднакових умовах експлуатації. Проведено експериментальні дослідження показників якості відпрацьованих антифризів автобусів і розраховано коефіцієнти їх кореляції з величиною показника електропровідності

Біографії авторів

Михайло Іванович Наглюк, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри технічної експлуатації та сервісу автомобілів

В’ячеслав Миколайович Павленко, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри технічної експлуатації та сервісу автомобілів

Володимир Петрович Кужель, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Павло Володимирович Черненко, Національна академія Національної гвардії України, м. Харків

викладач кафедри автомобільної бронетанкової техніки

Посилання

Драгомиров С. Г., Шкапцова М., Глинкін А. Фільтри для очищення охолоджувальної рідини в автомобільних двигунах. Збірник наукових праць Донецького національного технічного університету. Серія: Транспортні системи і технології. Донецьк: ДонНТУ, 2010. Вип. 18(7). С. 52–55.

Гаврилов О. К. Фільтрація охолоджуючої рідини в системі дизеля. Матеріали ІV міжнародної науково-технічної конференції «Автомобільна техніка і технології». Харків: ХНАДУ, 2003. С. 162–165.

Безюков О. К. Моделювання процесів старіння охолоджуючих рідин ДВС. Наукові праці Черкаського державного технологічного університету. Серія: Технічні науки. Черкаси: ЧДТУ, 2011. Вип. 27(2). С. 84–89.

Окоча А. І., Антипенко А. М. Паливно-мастильні та інші експлуатаційні матеріали. Київ: Урожай, 1996. 336 с.

Екологічно безпечні антифризи для транспорту / Є. В. Іщенко та ін. Транспортні системи і технології. 2021. № 1(49). С. 96–107.

Кравець В. Ю. Профілактика корозії в системах охолодження двигунів транспортних засобів. Автомобільна та транспортна техніка. 2015. № 40. С. 36–39.

Наглюк M. І., Волков В. П., Наглюк І. С. Уточнення термінів зміни антифризів під час експлуатації. Наукові нотатки: міжвузівський зб. Луцьк, 2012. Вип. 37. С. 246–256.

Хімія: підручник / за ред. К. Лимаренко. Харків: Фоліо, 2014. 960 с.

Паливо-мастильні матеріали, технічні рідини та системи їх забезпечення / упор. В. Я. Чабанний. Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2008. 353 с.

Solymar L. Electrical Properties of Materials. Oxford University Press; 10th edition (November 27, 2018). 512 p.

Experimental Study of the Electrical Conductivity of Hydrocarbon Liquids at High Temperatures and Pressures / by S. Xu, S. Li, Y. Li and X. Li, Energy & Fuels, vol. 29, issue 5, pp. 3209–3215, 2015.

ГОСТ 6581-75. Матеріали електроізоляційні рідини. Методи електричних випробувань. Зі змінами № 1, № 2, № 3. Чинний від 2002–07–12 / розробник Міністерство електротехнісної промисловості СРСР.

Joaquim Sá. Applied Statistics Using Spss, Statistica, Matlab and R (англ.). Berlin: Springer, 2007.

Поліпшення паливної економічності і екологічних показників транспортних засобів з системою теплової підготовки: монографія / І. В Грицук та ін. Харків–Херсон–Вінниця: Едельвейс і К, 2022. 178 с. ISBN 978-617-7237-99-9.

Оперативний контроль технічного стану транспортних засобів: монографія / І. В. Грицук та ін. Харків–Херсон–Вінниця: Едельвейс і К, 2022.–197 с. ISBN 978-617-7417-00-1.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 38

Опубліковано

2023-09-14

Як цитувати

[1]
М. І. Наглюк, В. М. Павленко, В. П. Кужель, і П. В. Черненко, «Показники якості антифризу та їх кореляційний зв’язок з електропровідністю при експлуатації міжміських автобусів», ВМТ, вип. 17, вип. 1, с. 108–113, Вер 2023.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>