Моделі роботи різнотипних технічних систем на основі подібності графів їх конструкцій

Автор(и)

  • Роман Володимирович Зінько Національний університет «Львівська політехніка»
  • Юрій Юліанович Скварок Дрогобицьий державний педагогічний університет ім. І. Франка
  • Віктор Євгенович Мартин Львівський державний автомобільно-дорожній коледж
  • Андрій Павлович Поляков Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2022-15-1-67-79

Ключові слова:

математичні моделі, структурний синтез механізмів, графи структури конструктивних схем, графи структури зв’язків узагальнених координат, почленна диз'юнкція

Анотація

Для аналізу конструкцій машин різної будови запропоновано ідею застосування графів таких конструкцій. Використання структурного запису конструкційних схем машин дозволить впорядкувати і формалізувати найширший ряд машин, застосувати однотипну методику їх запису в математичній моделі на основі твердження, що схеми структурно подібних машини описуються подібними диференціальними рівняннями, але параметри рівнянь залежать від умов функціонування машин.
В проведених дослідженнях об'єктом було вибрано процес аналізу конструктивних схем різноманітних машин, а предметом досліджень – методи, які дадуть змогу провести аналіз машини з урахуванням її конструктивної схеми. Завданням ставилося створення методики аналізу різноманітних конструктивних схем машин і використання при цьому однотипних математичних моделей. Науковою новизною є розроблена методика аналізу різноманітних конструктивних схем машин і використання при цьому однотипних математичних моделей.
Іншою особливістю запропонованої методики є те, що множина ознак створюваної машини містить також підмножини процесів і явищ, в яких задіяна машина. Це дозволяє оцінювати відповідність процесу, в якому задіяна машина, і режимів роботи машини. Для більш точного відтворення машиною технологічного процесу з урахуванням підмножин процесів і явищ можна поєднувати кілька явищ.
В методиці міститься розділ, який описує методи створення нових зразків техніки. Раніше такі методи описувалися тільки феноменологістично (вербально). Використання предикатів дозволило математизувати і впорядкувати алгоритми цих методів. Таке впорядкування дає також можливість їх класифікації і визначення доцільності використання для розв’язання тих чи інших конструкторських задач залежно від їхньої складності.
Ще однією особливістю запропонованої методики є використання почленної диз'юнкції, що дозволяє в множині якісних ознак предмета проектування на основі вибраного критерію переформовувати ці ознаки для проектування нових конструкцій машин.
Застосування запропонованої методики показано на прикладі створення роторної подрібнювальної машини з дробаркою на пружно закріпленій основі та жорстко закріпленим жорстким приводом.

Біографії авторів

Роман Володимирович Зінько, Національний університет «Львівська політехніка»

д-р техн. наук, доцент кафедри автомобілебудування

Юрій Юліанович Скварок, Дрогобицьий державний педагогічний університет ім. І. Франка

канд. техн. наук, доцент кафедри технологічної та професійної освіти

Віктор Євгенович Мартин, Львівський державний автомобільно-дорожній коледж

викладач

Андрій Павлович Поляков, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Посилання

И. И. Артоболевский, Теория механизмов и машин, 4-е изд. М.: Наука., 1988, 640 с.

И. И. Артоболевский, «Элементы механизмов. Простейшие рычажные и шарнирно-рычажные механизмы», Механизмы в современной технике. М.: Наука, 1979, т. 1, 608 с.

Л. Б. Левенсон, Теория машин и механизмов. Кинематика и динамика механизмов, М.: Машгиз, 1954.

В. В. Дрыгин, Теория механизмов, детали машин и основы конструирования. Хабаровск: ДВГУПС, 2007.

А. М. Щемелев, С. Б. Партнов, Л. И. Белоусов, Строительные машины и оборудование. Минск: Новое знание, 2010.

І. І. Брощак. Механічні обмежувальні системи: модульне проектування. Тернопіль: Крок, 2012.

І. C. Лозовий, Р. В. Зінько, «Структурний аналіз плоских схем aвтовантажотранспортувальних машин», Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах, № 2, с. 63-67, 2000.

Л. И. Седов, Методы подобия и размерности в механике. М.:Наука, 1977.

С.С. Кутателадзе, Анализ подобия и физическое моделирование. Новосибирск, 1986.

І. C. Лозовий, Р.В. Зінько, «Графи структури зв’язків узагальнених координат для автовантажотранспортувальних машин та методика побудови математичних моделей», Вісник Технологічного університету Поділля, вип. 1, с. 29-33, 2001.

Р. В. Зінько, Морфологічне середовище для дослідження технічних систем. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014.

Р. В. Зінько, Л. В. Крайник, О. З. Горбай, Основи конструктивного синтезу та динаміка спеціальних автомобілів і технологічних машин. Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2019.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 106

Опубліковано

2022-07-01

Як цитувати

[1]
Р. В. Зінько, Ю. Ю. Скварок, В. Є. Мартин, і А. П. Поляков, «Моделі роботи різнотипних технічних систем на основі подібності графів їх конструкцій», ВМТ, вип. 15, вип. 1, с. 67–79, Лип 2022.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>