Удосконалення методу визначення витрати палива транспортного засобу, працюючого на альтернативному паливі

Автор(и)

  • Ігор Валерійович Грицук Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Володимир Петрович Волков Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків
  • Дмитро Сергійович Погорлецький Херсонська державна морська академія, м. Херсон
  • Володимир Петрович Кужель Вінницький національний технічний університет
  • Тетяна Вікторівна Волкова Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2023-17-1-30-38

Ключові слова:

транспортний засіб, альтернативне паливо, витрата палива, викиди шкідливих речовин, теплова підготовка, моніторинг технічного стану, теплові параметри двигуна, умови експлуатації

Анотація

Метою проведеного дослідження є удосконалення методу розрахунку та визначення як витрат палива, так і викидів шкідливих речовин двигунів транспортних засобів, переобладнаних для роботи на альтернативному паливі. У статі розглянуто особливості визначення витрати палива і викидів шкідливих речовин двигунів транспортних засобів, переобладнаних для роботи на альтернативному паливі. Розкрито розроблений метод розрахунку витрати палива та екологічних показників транспортних засобів, які працюють на альтернативному паливі, що базується на системному поєднанні методів та засобів отримання інформації про процеси та умови експлуатації транспортних засобів, які отримуються в результаті дистанційного моніторингу параметрів технічного стану транспортних засобів. Особливістю методу є те, що він передбачає спільне використання наявних як методів, так і засобів отримання інформації щодо процесів експлуатації транспортного засобу, теплових параметрів двигуна, витрати палива і викидів шкідливих речовин. Цей метод розрахунку як витрати палива, так і викидів шкідливих речовин у відпрацьованих газах транспортного засобу з двигунами, переобладнаними для роботи на газовому паливі, дає змогу провести оцінювання ефективності експлуатації двигуна транспортного засобу завдяки проведенню аналізу поточних і сумарних значень показників витрати палива та викидів шкідливих речовин у процесах передпускової та післяпускової теплової підготовки та при його русі в їздовому циклі і в процесі руху на маршруті.

У роботі авторами запропоновано для визначення витрати палива в умовах експлуатації використовувати саме коефіцієнти паливовикористання як для рідкого, так і для газового палив, які дають змогу абстрагуватися від розмірностей. Пропонується для системи охолодження двигуна транспортного засобу проводити вимірювання паливної економічності та інших екологічних показників за наявними методиками у кількох режимах прогріву охолоджувальної рідини до температури 50 ºС.

Біографії авторів

Ігор Валерійович Грицук, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри технічної експлуатації та сервісу автомобілів

Володимир Петрович Волков, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків

д-р техн. наук, професор, завідувач кафедри технічної експлуатації та сервісу автомобілів

Дмитро Сергійович Погорлецький, Херсонська державна морська академія, м. Херсон

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри експлуатації суднових енергетичних установок

Володимир Петрович Кужель, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Тетяна Вікторівна Волкова, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій

Посилання

Improving the Processes of Preheating and Heating after the Vehicular Engine Start by Using Heating System with Phase-Transitional Thermal Accumulator / I. Gritsuk at al. SAE Technical Paper. 2016. 2016-01-0204. URL: https://doi.org/10.4271/2016-01-0204

Тепловий акумулятор як засіб підвищення ефективності пуску стаціонарного двигуна в умовах низьких температур / Д. С. Адров та ін. Зб. наук. праць ДонІЗТ УкрДАЗТ. Донецьк: ДонІЗТ, 2011. № 27. С. 117–126.

ICE heating systems: the basics of functioning / V. P. Volkov at al. Donetsk: Landon-XXI, 2015. 314 p.

Features of Modeling Thermal Development Processes of the Vehicle Engine Based on Phase-Transitional Thermal Accumulators / I. Gritsuk et al. SAE Technical Paper. 2019. 2019-01-0906. URL: https://doi.org/10.4271/2019-01-0906

Improving the Processes of Thermal Preparation of an Automobile Engine with Petrol and Gas Supply Systems (Vehicle Engine with Petrol and LPG Supplying Systems) / I. Gritsuk et al. SAE Technical Paper. 2020. 2020-01-2031. doi:10.4271/2020-01-2031.

The development and the study of the combined heating system of engines and vehicles / I. Gritsuk et al. Kharkiv: Herald of Kharkiv National Automobile and Highway University, 2015. 32 р.

Gritsuk I. Information Model of V2I System of the Vehicle Technical Condition Remote Monitoring and Control in Operation Conditions / I. Gritsuk et al. SAE Technical Paper. 2018. 2018-01-0024. URL: https://doi.org/10.4271/2018-01-0024

Погорлецький Д. Структура вимірювального комплексу для дослідження роботи транспортного засобу з двигуном, обладнаним системою впорскування газового палива, в умовах експлуатації засобами ITS. Системи і засоби транспорту. Проблеми експлуатації і діагностики: монографія / за наук. ред. проф. Ігоря Грицука. Херсон: ХДМА, 2019. С. 383–394.

Особливості теплової підготовки транспортного двигуна в умовах експлуатації / Д. С. Погорлецькийта ін. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь: ТДАТУ імені Дмитра Моторного, 2019. Вип. 19. Т. 4. С. 286.

Поліпшення паливної економічності і екологічних показників транспортних засобів з системою теплової підготовки: монографія / І. В. Грицук та ін. Харків–Херсон–Вінниця: Едельвейс і К, 2022. 178 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 68

Опубліковано

2023-09-11

Як цитувати

[1]
І. В. Грицук, В. П. Волков, Д. С. Погорлецький, В. П. Кужель, і Т. В. Волкова, «Удосконалення методу визначення витрати палива транспортного засобу, працюючого на альтернативному паливі», ВМТ, вип. 17, вип. 1, с. 30–38, Вер 2023.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>