МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ДОДАТКОВИХ ВПЛИВІВ ЩОДО ПІДТРИМАННЯ МАШИН СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ У ПРАЦЕЗДАТНОМУ СТАНІ

Автор(и)

  • Андрій Анатолійович Караван Вінницький національний технічний університет
  • В'ячеслав Йосипович Нагачевський Національна академія Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного
  • Андрій Миколайович Баранов Національна академія Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного

Ключові слова:

машини спеціального призначення, математична модель

Анотація

Об’єкт дослідження – машини спеціального призначення.

Мета роботи – визначення періодичності та обсягів додаткових робіт щодо технічного обслуговування вузлів і агрегатів МСП з малою надійністю для підвищення імовірності їх безвідмовної роботи.

За допомогою математичної моделі можливо оцінити ефективність функціонування системи технічного обслуговування і ремонту МСП після впровадження наданих пропозицій щодо її удосконалення. Оцінка ефективності здійснюється проведенням порівняльного аналізу кількості поточних ремонтів МСП на проміжках між черговими технічними обслуговуваннями при існуючій системі технічного обслуговування і ремонту МСП. Проведення такого дослідження вимагає, щоб математична модель була динамічною. При розробленні математичної моделі використовувався системний підхід, розглядався процес із внутрішніми і зовнішніми впливами на нього, як на єдину систему.

Розроблена математична модель, в якій показники технічного стану МСП розглядаються як складова частина системи технічного обслуговування і ремонту. Технічний стан МСП впливає на періодичність проведення й обсяги робіт технічного обслуговування, а також на кількість поточних ремонтів для відновлення його працездатності у разі виникнення відмов.

За допомогою розробленої математичної моделі можна проводити розрахунково-теоретичні дослідження:

-      визначення залежності параметра потоку відмов МСП від напрацювання і терміну перебування його в експлуатації;

-      розрахунок і аналіз залежності імовірності безвідмовної роботи МСП від напрацювання і терміну перебування його в експлуатації;

-      розрахунок можливості виконання МСП умовного бойового завдання;

-      визначення періодичності проведення й обсягів додаткових робіт технічного обслуговування з метою забезпечення безвідмовної роботи МСП у визначених межах.

Математичні моделі для прогнозування технічних можливостей МСП і можливих їх втрат за технічними причинами при виконанні бойового завдання використовували у своїх дослідженнях доктор технічних наук Р.В. Сидоренко й інші дослідники [4, 5, 6]. Так, для МСП після 5 років перебування в експлуатації імовірний вихід їх з ладу за технічними причинами пропонується визначати з урахуванням поправкового коефіцієнта, який характеризує можливе збільшення кількості відмов. Але запропонований поправковий коефіцієнт можливо використовувати тільки для МСП, які перебувають в експлуатації до 10 років, у подальшому його значення не відображає фактичної кількості відмов на МСП.

Особливістю математичної моделі, яка розроблена, є те, що параметр потоку відмов розраховується залежно від напрацювання і терміну перебування МСП в експлуатації, що дає змогу розрахувати імовірність безвідмовної роботи для кожного зразка МСП окремо залежно від напрацювання і терміну перебування його в експлуатації.

Біографії авторів

Андрій Анатолійович Караван, Вінницький національний технічний університет

інженер «Центру моніторингу якості освіти та інновацій навчального процесу»

В'ячеслав Йосипович Нагачевський, Національна академія Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного

старший викладач

Андрій Миколайович Баранов, Національна академія Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного

адьюнкт

Посилання

1. Барзилович Е. Ю. Модели технического обслуживания сложных систем / Е. Ю. Барзилович – М.: Высшая школа, 1982. –228 с.
2. Бусленко Н. П. Моделирование сложных систем / Н. П. Бусленко – М. : Наука, 1978. – 400 с.
3. Фокин Ю. Г. Надежность при эксплуатации технических средств / Ю. Г. Фокин – М. : Воениздат, 1970. – 224 с.
4. Система эксплуатационных мероприятий по обеспечению надежной работы бронетанковой техники. – М. : ВА БТВ, 1978. – 190 с.
5. Сидоренко Р. В. Исследование влияния условий эксплуатации на формирование отказов новых образцов бронетанковой техники / Р. В. Сидоренко, Ю. Н. Исаев Отчет ВА БТВ. Шифр 3/147К-78-64. Инв. № 1/4565. – М. : 1980. – 193 с.
6. Бирков П. В. Обеспечение надежности машин инженерного вооружения при эксплуатации. / П. В. Бирков. М. : Военное издательство. 1985 – 6 с.


===========REFERENCES==============
1. Barzilovich E. U. Modeli tehnicheskogo obsluzivaniy sloznih sistem / E. U. Barzilovich, – М. : Vyshay shkola, 1982. –228 s.
2. Buslenko N. P. Modelirovanie sloznih system / N. P. Buslenko – М. : Nauka, 1978. – 400 p.
3. Fokin U. G. Nadeznost pri ekspluatazii tehnicheskih sredstv / U. G. Fokin – М. : Voenzdatт, 1970. – 224 p.
4. Sistema eksperementalnih meropriytii po obesoecheniu nadeznoy raboti bronetankovoi tehniki – М. : VА BТV, 1978. – 190 p.
5. Sidorenko R. V. Isledovanie vliyniy uslovii ekspluatacii na formirovanie otkazov novih obrazcov bronetankovoi tehniki / R. V. Sidorenko, U. N. Isaev Otchet VA BТV. Shifr 3/147К-78-64. Inv. № 1/4565. – М. : 1980. – 193 p.
6. Birokov P. V. Obespechenie nadeznosti mashin inzenernogo vooruzeniy pri ekspluatacii / P. V. Birokov М. : Voennoe izdatelstvo. 1985. – 6 р.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 263

Опубліковано

2016-07-11

Як цитувати

[1]
А. А. Караван, В. Й. Нагачевський, і А. М. Баранов, «МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ДОДАТКОВИХ ВПЛИВІВ ЩОДО ПІДТРИМАННЯ МАШИН СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ У ПРАЦЕЗДАТНОМУ СТАНІ», ВМТ, вип. 1, с. 43–51, Лип 2016.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають