Про лазерний технологічний комплекс на машинобудівному підприємстві

Автор(и)

  • Олег Володимирович Піонткевич Вінницький національний технічний університет
  • Сергій Іванович Сухоруков Вінницький національний технічний університет
  • Ольга Валентинівна Сердюк Вінницький національний технічний університет
  • Вячеслав Миколайович Домославський Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2022-16-2-96-100

Ключові слова:

лазерний технологічний комплекс, машинобудівне підприємство, листовий метал

Анотація

Проаналізовано географію фірм виробників лазерних установок, що доступні для українського ринку. Область застосування лазерних установок на машинобудівних підприємствах досить широка: термообробка, зварювання, різання, маркування, прошивання отворів, наплавлення та поверхневе легування. Одними з перспективних, точних та продуктивних лазерних установок на машинобудівному підприємстві є лазерний технологічний комплекс. Розглянуто сучасні комплектації лазерних технологічних комплексів, які використовуються на машинобудівних підприємствах. Проведено огляд джерел для створення променю за допомогою діодного лазера, як найбільш розповсюдженого в машинобудуванні методу накачування.
Розглянуто переваги застосування лазерних технологічних комплексів на машинобудівному підприємстві. Вказано на особливості експлуатації цього обладнання та потенційні недоліки. Йдеться мова про режими різання, які одночасно залежать від п’яти і більше параметрів налаштування; якості кисню, повітря або захисного газу, що використовується під час різання; температура навколишнього середовища під час експлуатації обладнання; особливості техніки безпеки під час роботи. Запропоновано способи усунення потенційних недоліків.
Незважаючи на наявність особливостей експлуатації лазерних технологічних комплексів, вони забезпечують високу якість та продуктивність виготовлення деталей із листового металу на серійному виробництві порівняно з штампувальним обладнанням. Лазерний технологічний комплекс забезпечує обробку листових металів різної товщини, різних зовнішніх габаритних розмірів, в межах робочого столу, та різної марки кольорових та чорних металів, що дозволяє ефективно використовувати його в одиничному виробництві. Також до позитивних якостей лазерних установок можна додати незначні затрати на переналагодження обладнання під випуск нової продукції та невисока собівартість витратних матеріалів.

Біографії авторів

Олег Володимирович Піонткевич, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, старший викладач кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Сергій Іванович Сухоруков, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Ольга Валентинівна Сердюк, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Вячеслав Миколайович Домославський, Вінницький національний технічний університет

студент групи 2ПМ-20б факультету машинобудування та транспорту

Посилання

А. Г. Григорьянц, И. Н. Шиганов, А. И. Мисюров, Р. С. Третьяков, Лазерные аддитивные технологии в машиностроении под ред. А. Г. Григорьянца. Москва: Издательство МГТУ им. Н. Э. Баумана, 2018, 280 с.

Л. І. Пупань, Лазерні технології у машинобудуванні навч. посібник для студентів спеціальності «Прикладна механіка» денної, заочної та дистанційної форм навчання. Харків: НТУ «ХПІ», 2020, 109 с.

О. В. Піонткевич, С. І. Сухоруков, А. Д. Барановський, І. І. Віштак, «Перспективи використання лазерних технологій в машинобудуванні», на Матеріали L науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 10-12 березня 2021 р. [Електронний ресурс] Режим доступу: https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fmt/all-fmt-2021/paper/view/12271.

Лазерні верстати для різки металу Gweike Laser Україна [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://gweike.net.

Product guide: Industrial Fiber Lasers for Materials Processing [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.ipgphotonics.com/.

HyIntensity Fiber Laser Инструкция по эксплуатации — 80709J, 3-я редакция, 2012, 242 c.

ГОСТ ЕН 12626-2006 Безопасность металлообрабатывающих станков. Станки для лазерной обработки.

ГОСТ 12.4.308-2016 Средства индивидуальной защиты глаз.

НПАОП 0.00-1.81-18. Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 117

Опубліковано

2023-01-17

Як цитувати

[1]
О. В. Піонткевич, С. І. Сухоруков, О. В. Сердюк, і В. М. Домославський, «Про лазерний технологічний комплекс на машинобудівному підприємстві», ВМТ, вип. 16, вип. 2, с. 96–100, Січ 2023.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають