Сутність автомобільної діагностики при впровадженні експертних систем

Автор(и)

  • В’ячеслав Миколайович Павленко Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Володимир Петрович Кужель Вінницький національний технічний університет
  • Максим Євгенійович Хорін Харківський національний автомобільно-дорожній університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2020-12-2-85-92

Ключові слова:

автомобіль, інформація, інтелектуальні системи, експертна система, діагностування, технічний стан

Анотація

У статті розглянуто підхід впровадження і використання експертної системи обслуговування легкових автомобілів на прикладі автомобілів марки Mercedes.

Проаналізувавши розвиток тенденцій штучного інтелекту, прийшли до висновку, що одним з основних напрямків в цій області є експертні системи реального часу. Напрямком експертних систем є розробка програм, які при вирішенні складних для експерта-людини завдань, отримують результати, що не поступаються за якістю і ефективністю рішень, одержуваних експертом. Такий підхід дозволяє створювати практично будь-які діагностичні online комплекси швидше, ніж з використанням традиційних методів. Важливим напрямком в автомобільній індустрії, є точна і достовірна прогнозна оцінка основних показників надійності, та справності автомобіля в цілому. Технічне діагностування є складовою частиною технологічних процесів прийому, ТО і ремонту автомобілів на станціях технічного обслуговування і є процесом визначення технічного стану об'єкта діагностування з певною точністю.

Мета роботи: розкрити сутність експертного підходу на сучасному етапі розвитку систем діагностування при обслуговуванні легкових автомобілів.

Тема роботи розкривається на прикладі сучасного діагностичного комплексу з елементами експертної системи діагностики автомобілів Mercedes. Зокрема, розглянуто роботу програмного забезпечення Star Diagnosis, яке забезпечує успішність діагностики автомобіля. Комплекс, фахівець сервісу, або експертна система мають здатність проаналізувати стан автомобіля, критичність несправності, і підібрати методи ремонту автомобіля за межами на сервісної станції.

В кінцевому підсумку, на основі розвитку електронних систем і кількості виконуючих елементів різних блоків управління в автомобілі по можливості виведення величезної кількості інформації, яку ми можемо використовувати при його обслуговуванні, можна зробити висновок, що на сьогодні перспектива розвитку експертних методів і засобів діагностування автомобілів з використанням експертних систем є дуже актуальною.

Біографії авторів

В’ячеслав Миколайович Павленко, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

канд. техн. наук, доцент кафедри технічної експлуатації і сервису автомобілів

Володимир Петрович Кужель, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Максим Євгенійович Хорін, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

магистрант кафедри технічної експлуатації і сервису автомобілів

Посилання

Э. Хант, Искусственный интеллектю. М.: Мир, 1978, 558 с.

П. Уинстон, Искусственный интеллект. М.: Мир, 1980, 520 с.

Perley D.R. Migrating to Open Systems: Taming he Tiger. McGraw-Hill.1993, 252 p.

Р. Harmon, The AI Tools Market. The Market for Intelligent Software Building Tools. Part I. Intelligent Software Strategies. 1994.114 p.

F. Hayes-Roth, and N. Jacobstein, The State of Enowledge-Based Systems. Communications of the АСМ, 1994, 270 p.

А. А. Газарян, Технічна експлуатація, обслуговування і ремонт автотранспортних засобів: Практичні рекомендації та нормативна база. К.: Юрінком Інтер, 2000, 558 c.

Методи діагностування автомобілів. – URL: https://vse-pro-avtomobili7.webnode.com.ua/news/metodi-diagnostuvannya-avtomobiliv/ (дата звернення 07.12.2020).

А. Д. Борц, Я. Х. Закинь, Ю. В. Иванов, Диагностика технического состояния автомобиля. М.: Транспорт, 1979. 160с.

Дилерский диагностический сканер Mercedes [Електронний ресурс]. – URL: http://autoshoping.com.ua/vybor-skanera/mercedes/star-c4-mercedes.html?gclid=Cj0KCQiAwf39BRCCARIsAL XWETzppIX2ot8_2bkyV2ECphK3og9e_Q4SDOBi UuslpqrthgUXiAfe_hEaAu31EALw_wcB (дата звернення 07.12.2020).

Новое приложение MERCEDES ME. – URL: https://avtotachki.com/novoe-prilozhenie-mercedes-me-uzhe-v-prodazhe/ (дата звернення 07.12.2020).

В. П. Волков, В. М. Павленко, В. П. Кужель, «Дослідження агентного підходу контролю технічного стану транспортних засобів» у Вісник Машинобудування та транспорту. №2(10), 2019. с. 16-23. DOI: https://doi.org/10.31649/2413-4503-2019-10-2.

В. П. Волков, В. М. Павленко, В. П. Кужель, і Є. В. Калашніков, «Аналіз програмного забезпечення для формування онтологічного простору обслуговування автомобілів» у Вісник Машинобудування та транспорту. №2(8), 2018, с. 15-24.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 350

Опубліковано

2021-02-11

Як цитувати

[1]
В. М. Павленко, В. П. Кужель, і М. Є. Хорін, «Сутність автомобільної діагностики при впровадженні експертних систем», ВМТ, вип. 12, вип. 2, с. 85–92, Лют 2021.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 > >>