До питання розвитку транспортних перевезень у регіональному аспекті

Автор(и)

  • Сергій Миколайович Бойко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя
  • Олексій Борисович Котов Національний університет «Запорізька політехніка»
  • Дмитро Миколайович Обідін Національний університет «Запорізька політехніка»
  • Світлана Олександрівна Романюк Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2413-4503-2023-17-1-9-16

Ключові слова:

транспортні перевезення, вантажні перевезення, пасажирські перевезення, мультимодальні перевезення, агломерації

Анотація

На сьогоднішній день очевидними постають глобалізаційні тенденції як в Україні, так і у світі. Такий підхід направлений на посилення урбанізації та розвитку агломерацій. Тому актуальними залишаються питання розвитку транспортної галузі України в регіональному аспекті. Між тим слід зауважити, що сучасні мультимодальні транспортні мережі мають свою специфічну структуру. До складу типової мультимодальної транспортної мережі входять сучасні складові наступних елементів мереж таких видів транспортування, як автомобільне, залізничне, повітряне, річкове, морське. Авторами визначено мультимодальні транспортні вузли у структурі транспортної системи України та проаналізовано їх ефективність у контексті вантажного та пасажирського транспортування. Встановлено, що наявний розподіл перевезень вантажів та пасажирів за видами транспорту показує певний пріоритет щодо використання автомобільного виду транспорту за всіма видами сполучення. Водночас слід зауважити, що автомобільний вид транспорту на сьогоднішній день в Україні та світі не є взірцем ефективного та економічного використання енергетичних ресурсів, має вагому частку екологічного навантаження з-поміж інших видів транспорту та не завжди є об’єктивно оптимальним варіантом вантажних та пасажирських перевезень за критеріями надійності, економічності і часу доставки. Отже, зважаючи на те, що транспортна галузь як будь-якого регіону країни, так і на світовому рівні становить важливу складову економіки, залучає до роботи велику кількість фахівців та впливає на темпи розвитку інших галузей економіки, необхідно ретельно вивчати питання розвитку цієї галузі на всіх рівнях функціонування та постійно спрямовувати її розвиток за векторами, що постійно змінюються з плином часу. Також слід відмітити транспортну галузь на регіональному рівні – як основу для побудови розвиненої та ефективної транспортної галузі країни. Сучасний розвиток міжнародної системи транспортування показує, що шлюз або хаб можуть мати функції модальної та інтермодальної конвергенції. Особливо якщо це поєднання двох або кількох режимів функціонування різних систем. Між тим наявні на сьогодні структури регіональних мультимодальних мереж поєднують основні шлюзи (хаби), що забезпечує підключення до міжнародної транспортної системи через інтерфейс море-земля-повітря.

Біографії авторів

Сергій Миколайович Бойко, Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя

канд. техн. наук, доцент кафедри транспортних технологій

Олексій Борисович Котов, Національний університет «Запорізька політехніка»

д-р техн. наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій

Дмитро Миколайович Обідін, Національний університет «Запорізька політехніка»

д-р техн. наук, професор, професор кафедри транспортних технологій

Світлана Олександрівна Романюк, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Посилання

Сторонянська І. З. Стале ендогенне зростання регіонів України в умовах децентралізації: монографія. Львів: ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України», 2019. 501 с.

Крихтіна Ю. О. Державна політика розвитку транспортної галузі України: теорія, методологія, практика: монографія. Харків: «Діса плюс», 2022. 336 с.

Ареф’єва О. В. Конкурентоспроможність підприємств у міжнародному цифровому просторі: монографія. Київ: НАУ, 2019. 342 с.

Державна служба статистики. URL: http://www.ukrstat.gov.ua

Ширяєва С. В., Данківська К. І. Визначення параметрів транспортних вузлів. Вісник Національного транспортного університету: науково-технічний збірник. Серія: Технічні науки. 2017. Вип. 1(37). С. 452–458.

Дмитрієва О. І. Мультимодальні перевезення як ключовий аспект розвитку транспортного потенціалу України. Інтернаука: міжнародний наук. журнал. Серія: Економічні науки. 2020. № 5(37). Т. 2. С. 86–93.

Multimodal freight transportation planning: A literature review / Steadie Seifi M. at al. European Journal of Operational Research. 2014. № 233(1). Р. 1–15.

Соколова О. Є. Концептуальні засади формування мультимодальної системи перевезення вантажів. Наукоємні технології. 2014. № 1. С. 114–118.

Іванова Н. В. Модернізація інфраструктурної сфери регіональної економіки в умовах євроінтеграції: монографія. Чернігів: ЧНТУ, 2016. 347 с.

Bingulac S. P. On the compatibility of adaptive controllers in Proc. 4th Annu. Allerton Conf. Circuit and Systems Theory. New York, 1994. Р. 8–16.

Rodrigue J.-P. The Geography of Transport Systems [Online]. URL https://transportgeography.org/contents/chapter5/intermodaltransportation-containerization/multimodal-transport-system/

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 73

Опубліковано

2023-09-11

Як цитувати

[1]
С. М. Бойко, О. Б. Котов, Д. М. Обідін, і С. О. Романюк, «До питання розвитку транспортних перевезень у регіональному аспекті», ВМТ, вип. 17, вип. 1, с. 9–16, Вер 2023.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають