АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ МЕХАНІЧНОЇ ОБРОБКИ ТА СКЛАДАННЯ

Автор(и)

  • Іван Вячеславович Севостьянов Вінницький національний технічний університет

Ключові слова:

технологічний процес, механічне оброблення та складання, автоматизоване проектування, база даних, обладнання, інструмент

Анотація

Об'єкт дослідження – технологічні процеси механічної обробки і складання в машинобудуванні. Мета роботи – розробка раціональної послідовності автоматизованого проектування процесів виготовлення і складання виробів у машинобудуванні. Метод дослідження – використання баз даних з виробничого завдання, існуючих технологічних процесів аналогічних виробів, наявного устаткування, пристосувань, інструменту, а також логічних алгоритмів і критеріїв оцінки варіантів технологічного процесу.
Підвищення ефективності та конкурентноздатності вітчизняних машинобудівних підприємств можливо тільки за рахунок впровадження і випуску сучасної та якісної продукції широкої номенклатури. У зв'язку з цим, актуальною проблемою українських підприємств є не тільки застаріле обладнання, але і відсутність сучасних програмних засобів для автоматизованого проектування технологічних процесів виготовлення і складання виробів машинобудування. Наявні методики технологічної підготовки виробництва є досить застарілими, громіздкими і не придатними як основа для створення таких засобів. Виходячи з цього, автором запропоновано раціональну послідовність автоматизованого проектування технологічних процесів механічного оброблення і складання. Вихідними базами даних для проектування є параметри планованого до випуску виробу, параметри виробничого завдання, типові технологічні процеси виробництва близьких за призначенням і конструкцією виробів, параметри наявних на підприємстві обладнання, оснащення й інструмента. Вся послідовність проектування розділена на декілька невеликих алгоритмів, що легко піддаються програмуванню і за допомогою яких синтезуються й аналізуються варіанти технологічних процесів виготовлення і складання нового виробу. При цьому критеріями для вибору найбільш раціонального варіанта є забезпечувана продуктивність та собівартість готової продукції. Пропонована послідовність може послужити основою для створення комп'ютерних програм автоматизованого проектування сучасних високоефективних технологічних процесів виробництва нових конкурентноздатних виробів.

Біографія автора

Іван Вячеславович Севостьянов, Вінницький національний технічний університет

доктор технічних наук, професор, професор кафедри галузевого машинобудування

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 487

Опубліковано

2018-04-24

Як цитувати

[1]
І. В. Севостьянов, «АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ МЕХАНІЧНОЇ ОБРОБКИ ТА СКЛАДАННЯ», ВМТ, вип. 1, Квіт 2018.

Номер

Розділ

Articles

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.