Оцінка факторів енергоменеджменту великогабаритних транспортних засобів з гібридною силовою установкою - Голенко, Костянтин Едуардович; Драч, Ілона Володимирівна; Горбай, Орес Зенонович; Налесник, Дмиторо; Яковенео, Євгенія Ігорівна; Бур`ян, Михайло Володимирович (Вісник машинобудування та транспорту, 2026)
У зв’язку з посиленням екологічних норм до міського транспорту, зокрема через впровадження стандарту ЄВРО-7, зростає актуальність удосконалення енергоменеджменту великогабаритних транспортних засобів з гібридною силовою установкою. Робота демонструє підходи до оптимізації енергоспоживання в гібридних міських автобусах на основі математичного моделювання (функціональна оптимізація). Метою досліджень була побудова багатофакторної математичної моделі, яка дозволяє мінімізувати витрати пального та підвищити загальну енергоефективність гібридної транспортної системи. У роботі використано метод функціональної оптимізації на основі варіаційного числення, зокрема застосовано множник Лагранжа та умову Гамільтона. Запропонована методологія розрахунку коефіцієнта корисної дії енергетичної системи була випробована на базі автобуса Volvo 7900 Hybrid з оцінкою енергоспоживання та витрат пального. Аналіз здійснено з урахуванням реального міського циклу руху, що дозволяє оцінити ефективність використання енергії у змінних експлуатаційних умовах. У результаті проведеного моделювання та застосування функціональної оптимізації енергоспоживання для зазначеної моделі автобуса вдалося досягти суттєвих покращень енергетичних показників. Зокрема, середню необхідну потужність дизельного двигуна знижено з 98.5 до 85 кВт, що дозволило зменшити навантаження на силову установку та покращити її ефективність. Коефіцієнт корисної дії двигуна внутрішнього згоряння збільшено до 0.37 за рахунок роботи двигуна в оптимальних режимах. Найбільш вагомим результатом стало зменшення середньої витрати пального з 32.5 до 19 л/100 км, що відповідає економії на рівні 42%. Таких показників вдалося досягти завдяки розумному розподілу енергетичних потоків між двигуном внутрішнього згоряння ДВЗ, електродвигуном та батареєю, ефективному використанню рекуперативного гальмування, а також урахуванню реальних дорожніх умов і технічних параметрів транспортного засобу. Отримані результати доводять доцільність впровадження запропонованої моделі в сучасні системи управління енергетикою міських автобусів.