Стабілізація біопаливних сумішей методом фазової сепарації дизельного палива з біоетанолом - Бурлака, Сергій Андрійович; Митко, Микола Васильович; Борецька, Тетяна Юріївна; Ярощук, Роман Олександрович (Вісник машинобудування та транспорту, 2026)
У статті детально досліджено проблему стабілізації біопаливних сумішей, сформованих шляхом змішування традиційного дизельного палива з біоетанолом, з акцентом на застосування методу контрольованої фазової сепарації як ефективного інструменту для подолання природної нестабільності таких емульсій. На початку роботи наведено теоретичний огляд фізико-хімічних механізмів утворення бінарних і тернарних систем «дизель – біоетанол – вода», з особливим наголосом на ролі домішок води, яка виступає ключовим дестабілізуючим фактором, спричиняючи фазовий розшаровування за принципом гідрофільно-гідрофобної взаємодії. Аналізовано вплив термодинамічних параметрів (температури, тиску), співвідношення компонентів, а також молекулярної структури вуглеводневих ланцюгів дизельного палива на критичні точки помутніння та повного розшарування системи. Запропоновано оригінальний технологічний цикл фазової сепарації, що включає етапи попереднього емульгування, контрольованого нагрівання (або охолодження) для прискорення коалесценції крапель, а також гравітаційного або центрифугального розділення фаз. Особливу увагу приділено ролі поверхнево-активних речовин (ПАР) і ко-сольвентів (наприклад, вищих спиртів або естерів жирних кислот), які дозволяють регулювати міжфазний натяг, кінетику сепарації та кінцеву чистоту фаз. Експериментальна частина роботи охоплює серію лабораторних випробувань з варіюванням складу сумішей (від 5 до 30 % об. біоетанолу), температури (від –10 до +50 °C) та концентрації добавок. За допомогою сучасних аналітичних методів — газової хроматографії, спектроскопії ІЧ-діапазону, динамічного світлорозсіювання та реологічних вимірювань — встановлено кількісні залежності між параметрами процесу та стабільністю отриманої дизельної фази. Результати демонструють, що після контрольованої сепарації нижня дизельна фаза містить менше 0,5 % біоетанолу та практично не містить води, що забезпечує її стабільність при зберіганні протягом понад 6 місяців без ознак помутніння чи утворення осаду. Верхня спиртова фаза, збагачена біоетанолом (до 80–90 %), може бути рецикльована або використана як компонент для виробництва етанольних присадок. Енергетичні характеристики стабілізованої дизельної фракції (теплота згоряння, цетанове число, в’язкість) залишаються в межах норм EN 590, що підтверджує можливість її прямого використання в дизельних двигунах без модифікації обладнання. Проведено також оцінку екологічних переваг: зниження викидів сажі на 15–20 %, CO на 10–12 % та NOx на 5–8 % при спалюванні стабілізованої біодизель-етанольної суміші порівняно з чистим дизельним паливом. Обговорено економічні аспекти впровадження технології, включаючи енерговитрати на сепарацію та потенціал інтеграції в існуючі схеми біоетанольного виробництва. У висновках підкреслено, що розроблений метод фазової сепарації відкриває реальні перспективи для масштабного виробництва стабільних біопаливних сумішей дизель–біоетанол, сприяючи зниженню залежності від викопного палива, зменшенню викидів парникових газів і розвитку біоенергетичного сектору в умовах глобального енергетичного переходу.