Порівняння викидів вуглекислого газу при виробництві, експлуатації електромобіля та автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння - Бодак, Володимир Іванович (Вісник машинобудування та транспорту, 2023)
Через зростання кількості автомобілів із двигунами внутрішнього згорання спостерігається значне збільшення викидів в атмосферу шкідливих газів. За останні 100 років викиди в атмосферу СО2 зросли на 25 %, що спричинило підвищення температури на планеті на 1,5 °С. Це призвело до посилення парникового ефекту. Для відновлення нормальних природних процесів в атмосфері необхідно зменшити викиди шкідливих газів. Великі об’єми газів викидаються в атмосферу внаслідок функціонування багатьох галузей, з яких найбільшою є транспорт (до 30 % світових викидів CO2 робить транспорт). У великих містах суттєвим є забруднення атмосфери продуктами згоряння паливо-повітряної суміші автомобілів. Одним із варіантів вирішення проблеми парникового ефекту є заміна автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння на електромобілі. Важливим аспектом, який необхідно розглянути, є не лише процес експлуатації бензинового автомобіля та електромобіля, а й процеси їх виробництва. Адже процес виготовлення тягових батарей є надзвичайно високотехнологічним та складним, а сукупні викиди CO2 під час виробництва електромобіля перевищують кількість викидів при виробництві аналогічного бензинового автомобіля. Також варто зазначити, що для вироблення електроенергії в Європі широко розповсюдженими є теплоенергостанції, які спалюють органічне паливо. В роботі проведено розрахунок викидів СО2 при виробництві та експлуатації бензинового Mercedes-Benz B200 та електромобіля, який був створений на базі Mercedes-Benz B200 – Mercedes-Benz B250E Electric Drive. Розрахунки викидів СО2 проводилися для процесу виробництва, експлуатації та утилізації з періодами 5 років, 10 років, 15 років та пробігами 150 тис. км, 300 тис. км, 450 тис. км. Згідно з проведеними розрахунками після пробігу обома транспортними засобами 150 тис. км кількість викидів СО2 є однаковою, як для уже виробленого автомобіля з ДВЗ, так і при виробництві нового електромобіля з виробленням електроенергії для його зарядки.