Про лазерний технологічний комплекс на машинобудівному підприємстві - Піонткевич, Олег Володимирович; Сухоруков, Сергій Іванович; Сердюк, Ольга Валентинівна; Домославський, Вячеслав Миколайович (Вісник машинобудування та транспорту, 2023)
Проаналізовано географію фірм виробників лазерних установок, що доступні для українського ринку. Область застосування лазерних установок на машинобудівних підприємствах досить широка: термообробка, зварювання, різання, маркування, прошивання отворів, наплавлення та поверхневе легування. Одними з перспективних, точних та продуктивних лазерних установок на машинобудівному підприємстві є лазерний технологічний комплекс. Розглянуто сучасні комплектації лазерних технологічних комплексів, які використовуються на машинобудівних підприємствах. Проведено огляд джерел для створення променю за допомогою діодного лазера, як найбільш розповсюдженого в машинобудуванні методу накачування. Розглянуто переваги застосування лазерних технологічних комплексів на машинобудівному підприємстві. Вказано на особливості експлуатації цього обладнання та потенційні недоліки. Йдеться мова про режими різання, які одночасно залежать від п’яти і більше параметрів налаштування; якості кисню, повітря або захисного газу, що використовується під час різання; температура навколишнього середовища під час експлуатації обладнання; особливості техніки безпеки під час роботи. Запропоновано способи усунення потенційних недоліків. Незважаючи на наявність особливостей експлуатації лазерних технологічних комплексів, вони забезпечують високу якість та продуктивність виготовлення деталей із листового металу на серійному виробництві порівняно з штампувальним обладнанням. Лазерний технологічний комплекс забезпечує обробку листових металів різної товщини, різних зовнішніх габаритних розмірів, в межах робочого столу, та різної марки кольорових та чорних металів, що дозволяє ефективно використовувати його в одиничному виробництві. Також до позитивних якостей лазерних установок можна додати незначні затрати на переналагодження обладнання під випуск нової продукції та невисока собівартість витратних матеріалів.