ЕНЕРГІЯ ПЛАСТИЧНОГО ДЕФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ ДТП - Перлов, Віктор Євгенійович; Кириця, Інна Юріївна (Вісник машинобудування та транспорту, 2016)
В статті запропоновано визначати енергію пластичного деформування елементів конструкцій транспортних засобів, пошкоджених в результаті ДТП методом твердості з врахуванням швидкісного ефекту. Об’єкт дослідження – конструкції транспортних засобів, пошкоджені в результаті ДТП. Мета роботи – аналіз методів визначення енергії пластичного деформування конструкцій транспортних засобів, пошкоджених у ДТП, та розробка рекомендацій щодо їх застосування в експертній практиці. Визначення енергії пластичного деформування елементів конструкції транспортних засобів є основною задачею при розслідуванні ДТП. Поглинена при ударі автомобілем енергія визначає швидкість руху при аварії. За відомою швидкістю руху можна робити висновок про дотримання водієм правил дорожнього руху та розслідувати дорожню пригоду. Можливе визначення енергії деформування транспортного засобу за коефіцієнтами енергопоглинання, які визначаються на основі краш-тестів. Такий підхід має низку недоліків. Механізм ДТП має збігатися з механізмом зіткнення при краш-тесті. Швидкість руху при ДТП має бути близькою до швидкості в умовах краш-тесту. В реальних умовах практично неможливо забезпечити зазначені параметри. Крім того, краш-тести дороговартісні. Визначення енергії деформування методом твердості дозволяє досліджувати конструкції будь-яких транспортних засобів, а також інших металевих елементів дорожньої інфраструктури, що постраждали при ДТП. Найбільш доцільним є використання інформації, отриманої методом твердості у реальних ДТП, для уточнення коефіцієнтів енергопоглинання різних автомобілів.