ВІБРАЦІЙНЕ СВЕРДЛІННЯ – ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ ОТРИМАННЯ ОТВОРІВ У ВАЖКООБРОБЛЮВАНИХ МАТЕРІАЛАХ - Обертюх, Роман Романович; Слабкий, Андрій Валентинович (Вісник машинобудування та транспорту, 2016)
Об’єкт дослідження – пристрої для вібраційного свердління. Мета роботи – аналіз результатів досліджень зарубіжних та вітчизняних вчених в області оброблення отворів за допомогою вібраційного свердління. Аналіз теоретичних та експериментальних досліджень оброблення отворів в металах та неметалах за допомогою вібраційного свердління показав суттєві переваги над традиційними методами отримання отворів. Встановлено, що під час використання вібросвердління забезпечується підвищення якості та точності обробленні поверхні зі збільшенням при цьому довговічності різального інструменту. Ґрунтуючись на отриманих результатах запропоновано нову конструкцію механічного пристрою для вібраційного свердління, який монтується безпосередньо в шпинделі верстата без зміни його конструкції.