ВІБРАЦІЙНІ УСТАНОВКИ ІЗ СКЛАДНО-ПРОСТОРОВИМ НАВАНТАЖЕННЯМ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ВНУТРІШНІХ ПОВЕРХОНЬ ТРУБ ВЕЛИКОГО ДІАМЕТРУ - Іскович-Лотоцький, Ростислав Димитрович; Булига, Юрій Володимирович (Вісник машинобудування та транспорту, 2016)
В статті обґрунтовано використання складно-просторової схеми вібраційного навантаження для обробки великогабаритних виробів, на прикладі труб великого діаметру та наведені приклади обладнання на якому можна реалізувати вибрану схему. Об’єкт дослідження – труба з абразивною масою, під дією вібраційного навантаження. Мета роботи – обґрунтувати вибір схеми вібраційного навантаження об’єкта обробки, та обладнання для реалізації цієї схеми. Для обробки великогабаритних заготовок реалізація даних схем ускладнена через відсутність достатньо потужного обладнання. При розробці схем навантаження для великогабаритних виробів необхідний індивідуальний підхід, в залежності від типу заготовки. При певному поєднанні спрямованих вібраційних впливів можна домогтися циркуляції частинок абразивного матеріалу по контуру оброблюваної поверхні, що значно підвищує ефективність процесу обробки. В результаті аналізу технологічних схем навантаження оброблюваної заготовки і даних проведених експериментів виявлено, що більш ефективними є схеми навантаження, коли заготовці надається два технологічних рухи зворотно-поступальний і зворотно-круговий (зворотно-гвинтовий). Запропоновані схеми вібраційних установок з гідроімпульсним приводом, який дозволяє реалізувати цю схему навантаження.