Вдосконалення технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів - Гурский, Александр Станиславович; Івашко, Віктор Сергійович; Макаров, Володимир Андрійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2020)
У статті розглядається застосування планово-попереджувальної системи технічного обслуговування (ТО) в сучасних умовах з використанням системи моніторингу транспорту, яка дозволяє більш обґрунтовано підходити до термінів проведення ТО і створити новий підхід до розрахунку пробігів до технічних впливів. Підтвердження запропонованої методики необхідно отримати, виконавши аналіз даних про відмови з використанням наявної інформаційно-довідкової системи. Проведення аналізу статистичних даних потрібно для визначення критерію необхідності і достатності при виконанні технічного обслуговування. З метою скорочення витрат при виконанні технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів,. інтервали встановлюються максимально-можливі регламентовані заводом виробником, проте перевищення термінів технічного обслуговування може спричинити передчасні відмови окремих систем і механізмів, відновлення яких може бути на порядок затратнішим ніж економія при такому підході. Одночасно з цим, проведенням аналізу статистичних даних можна виявити найбільш вразливі механізми і акцентувати на них увагу при виконанні технічних дій. Проведена робота зі збору та аналізу інформації про: структуру автобусного парку, розподілу рухомого складу по пробігу і віку з початку експлуатації, середньорічному пробігу дозволяє стверджувати, що є значущий вплив названих факторів на кількість заявок на ремонт, а також про дієвість сезонних факторів експлуатації. Проаналізовані відмови та несправності систем і агрегатів автобусів, що працюють в міських умовах вимагають зваженого підходу до визначення термінів проведення ТО і ремонту (Р). Для коректного опису умов експлуатації, доріг, дорожніх умов можна використовувати такі показники, як швидкість руху транспортного засобу і навантаження. При визначенні навантаження використовується параметр миттєвої або середньої витрати палива, які можна знайти з використанням датчиків витрати і рівня палива, так і з використанням даних тривалості впорскування палива форсунками, а також даними проміжних розрахунків в CAN – шині передачі даних транспортного засобу. Означені параметри можуть бути отримані за допомогою системи транспортної телематики, що в повній мірі дозволить спростити розрахунки і отримати більшу точність. Метод використання параметрів роботи транспортних засобів має перевагу тому, що дозволяє враховувати миттєві дані роботи автобуса і порівняно з традиційним підходом підвищити точність визначення термінів ТО і Р, тому що коефіцієнт К1 залежить від швидкості і навантаження в часі при вимірюванні миттєвої і середньої витрат палива за тривалістю упорскування.