Удосконалення методу дистанційного контролю параметрів технічного стану автомобілів - Волков, Володимир Петрович; Грицук, Ігор Валерійович; Волкова, Тетяна Вікторівна; Кужель, Володимир Петрович; Волков, Юрій Володимирович; Павленко, В'ячеслав Миколайович (Вісник машинобудування та транспорту, 2020)
В статті розглянуто особливості обробки результатів дистанційного контролю параметрів технічного стану автомобілів в умовах експлуатації, що дозволяє отримати значення середніх швидкостей руху для дільниці з урахуванням геозон, витрати палива і відносного коефіцієнта зміни швидкості руху, який є основним орієнтиром при визначенні умов експлуатації автомобілів. В роботі визначення швидкості автомобілів в умовах експлуатації виконувалося в декілька етапів. На першому етапі дослідження процес визначення швидкості автомобіля здійснювався в цілому для всієї дільниці дослідного відрізку шляху. На другому етапі дослідження було отримано аналогічний результат, як і на першому етапі, в частині врахування умов експлуатації автомобіля за швидкістю і коректного отримання значення відносного коефіцієнта зміни швидкості руху. При такому визначенні швидкості взагалі не можливо визначити умови експлуатації автомобіля за швидкістю, хоча транспортні, дорожні і атмосферно-кліматичні умови визначити можливо. На третьому етапі для визначення швидкості руху транспортного засобу з урахуванням умов експлуатації, дослідна дільниця шляху була розділена в залежності від формування геозон на всій відстані шляху. В результаті було отримано середню витрату палива транспортного засобу (на прикладі легкового автомобіля сегменту С) на всю відстань руху з урахуванням геозон, яка дорівнює Gсер. = 7,23 л/год. На тій же дільниці руху автомобіля отримано значення відносного коефіцієнта зміни швидкості руху Кv р = 0,94, що відноситься до першої групи умов експлуатації, він змінювався на дільницях шляху руху в межах Кv р = 0,69 – 1,25. Визначено, що в процесі дослідження оцінка результатів визначення техніко-економічних показників роботи і параметрів технічного стану транспортних засобів в умовах експлуатації проводилась за середньою швидкістю руху транспортних засобів і витратою палива. Оцінка умов експлуатації проводилась за значенням відносного коефіцієнта зміни швидкості руху у відповідності до положень теорії експлуатації автомобілів. Оцінка руху транспортних засобів проводилась на одному маршруті для 3-х варіантів із застосуванням геозон при їх формуванні. Отримані результати дозволили удосконалити метод обробки результатів моніторингу параметрів технічного стану транспортних засобів в умовах експлуатації.