АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ОЦІНКИ НАДІЙНОСТІ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ТЕПЛОВОГО НАСОСА - Ратушняк, Георгій Сергійович; Шпіта, Дмитро Анатолійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2018)
Наведено методику комплексних факторів для експерта проекту з оцінювання технічного стану теплового насоса, що дає змогу отримати належні управлінські рішення з врахуванням кількісних та якісних збуджувальних факторів, які впливають на надійність та довговічність роботи теплового насоса. З метою створення експертно-моделювальної системи для багатофакторного аналізу процесу накопичення факторів, що впливають на технічний стан теплового насоса, був використаний математичний апарат, що базується на теорії нечіткої логіки та лінгвістичної змінної. Цей метод як взаємозв’язана сукупність математичних моделей дозволяє використовувати експертно-лінгвістичну інформацію для прогнозування технічного стану теплового насосу в залежності від факторів, що його обумовлюють. Побудовано функції належності нечітких оцінок впливу факторів на прогнозований технічний стан теплового насоса. Розроблено дерево логічного висновку ієрархічних зв’язків факторів, які впливають на оцінку стану теплового насоса.