МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ДОДАТКОВИХ ВИТРАТ ЕНЕРГІЇ ВИКЛИКАНИХ НЕРІВНОМІРНІСТЮ КРУТНОГО МОМЕНТУ ДВИГУНА ПРИ ВІДКЛЮЧЕННІ ЦИЛІНДРІВ - Молодан, Андрій Олександрович (Вісник машинобудування та транспорту, 2018)
В статті наведені результати відношення додаткових витрат енергії, зумовлених роботою стиснення робочих циліндрів у відключених циліндрах до зміни додаткових витрат енергії двигуна. Поряд з вібрацією двигуна роботу здійснюють також і внутрішні сили коливальної системи. Робота сили інерції дорівнює кінетичній енергії маси, а робота оновлюючої сили дорівнює потенційній енергії напруженої подушками двигуна. При періодичних рухах обидві ці роботи також змінюються періодично і, маючи різні знаки, виключаються із загального балансу енергії системи, якщо їх величина розраховується для одного повного коливання. В результаті періодичного збурення від нерівномірності крутного моменту автотракторного двигуна при відключенні циліндрів, на осциляторі збурення є періодичним та може бути представлене рядом Фур'є. Завершенням математичної обробки результатів дослідження є потужність, яка витрачається на насосні ходи у відключених циліндрах поршневого автотракторного двигуна та може бути визначена на підставі індикаторної діаграми стиснення повітря або газу. Використовуючи функцію типу меандру та рішення цієї функції методом розкладання в ряд Фур'є, отримано відношення додаткових витрат енергії, зумовлених роботою стиснення робочих циліндрів у відключених циліндрах, до зміни додаткових витрат енергії двигуна.