АНАЛІЗ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ОНТОЛОГІЧНОГО ПРОСТОРУ ОБСЛУГОВУВАННЯ АВТОМОБІЛІВ - Волков, Володимир Петрович; Павленко, В'ячеслав Миколайович; Кужель, Володимир Петрович; Калашніков, Євгеній Валерійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2018)
В статті розглянуто концепцію вибору програмного забезпечення для формування онтологій, як формальних явних описів термінів предметної області та відносин між ними, які кожен день переходять зі світу дослідницьких лабораторій та штучного інтелекту в робочий простір експертів фахових областей. Мета роботи. Виконати аналітичне дослідження існуючого програмного забезпечення, щодо спільного використання людьми або програмними агентами загального розуміння структури інформації для формування онтологічного простору в автомобільній галузі при організації обслуговування автомобіля. Основою онтології завжди буде логіка, яка є моделлю реальності, тому всі концепції в предметних онтологіях повинні відображати реальність. Для визначення критеріїв прийняття рішень вибору редактора онтологій для формування онтологічного простору обслуговування автомобілів, були проаналізовані характеристики найбільш популярних редакторів онтологій. В кінцевому підсумку зроблено висновок, що всі редактори поділяються на редактори, які не прив'язані до конкретної предметної області і конкретного формату уявлення, і редактори, які розробляються на основі існуючої базової онтологічної моделі. В результаті виконаного аналізу виявили, що для сфери обслуговування автомобілів в якості онтології підходить інструмент Protégé.