РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ПОВІРОЧНИХ РОЗРАХУНКІВ ДИСКОВИХ ЗАТВОРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПАКЕТІВ SOLIDWORKS FLOW SIMULATION І SOLIDWORKS SIMULATION - Заболотний, Костянтин Сергійович; Жупієв, Олександр Леонідович; Косенко, Юлія Олександрівна (Вісник машинобудування та транспорту, 2017)
Об’єкт дослідження – регулювальний дисковий затвор ДХВ DN 400 PN 2,5. Мета роботи – розробка методики повірочних розрахунків регулювальних дискових затворів з використанням комп’ютерних технологій моделювання та аналізу. На прикладі затвора ДХВ DN 400 PN 2,5 обґрунтовано методику повірочних розрахунків регулювальних дискових затворів. Розроблено розрахункові моделі для встановлення тиску потоку на затвор в SolidWorks Flow Simulation і напружено-деформованого стану затвора в SolidWorks Simulation. Проведено серію розрахунків для різних положень дискового регулювального органу. Проаналізовано залежність коефіцієнта динамічності напружень від кута повороту диска. Показано, що значний вплив на напружено-деформований стан конструкції чинить гідродинамічна дія потоку. Практичне значення отриманої методики полягає в полегшенні пошуку раціональної конструкції затвора серед масиву можливих варіантів конструкції.