УСТАНОВКА ДЛЯ БАГАТОСТАДІЙНОГО ЗНЕВОДНЕННЯ ВІДХОДІВ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ - Севостьянов, Іван В’ячеславович; Луцик, Владислав Леонідович (Вісник машинобудування та транспорту, 2017)
Об’єкт дослідження – процеси зневоднення відходів харчових виробництв. Мета роботи – розробка схеми установки для багатостадійного зневоднення відходів харчових виробництв, а також залежностей для визначення основних робочих параметрів установки. Метод дослідження – математичне моделювання з використанням формул динаміки та гідравліки. На вітчизняних підприємствах харчової промисловості існує проблема утилізації відходів, таких як спиртова барда, пивна дробина, буряковий жом, кавовий шлам. У випадку зневоднення цих відходів до вологості 20-25 % вони можуть використовуватись як цінні добавки до сільськогосподарських кормів або спалюватися. Відомі механічні способи зневоднення, в тому числі на шнекових пресах і декантерних центрифугах, не забезпечують вказаної вище кінцевої вологості відходів, термічні способи дуже енергоємні, а хімічні та біологічні – малопродуктивні, крім того здійснюються на громіздкому і коштовному обладнанні. Розроблені раніше автором схеми технологічних комплексів для потокового багатостадійного механічного зневоднення відходів забезпечують їх вологість 20-25 %, але відрізняються складністю та невисокою надійністю. Тому у цій статті автори ставили задачу розробити схему установки для багатостадійного зневоднення, яка поєднує високу ефективність з відносно простою та надійною конструкцією. Також у статті запропоновано формули для визначення основних робочих параметрів установки на кожній з чотирьох стадій зневоднення, а саме – тисків у середовищі відходів та витрат їх рідкої фази, що видаляється. Ці формули у подальшому можуть використовуватись для розробки методики проектного розрахунку запропонованої установки.