«МАРШРУТНІ ТАКСІ» В УКРАЇНІ ТА СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ТИПАЖУ ПАРКУ АВТОБУСІВ - Крайник, Любомир Васильович; Редзюк, Анатолій Михайлович (Вісник машинобудування та транспорту, 2015)
В статті представлено та обґрунтовано структурні зміни типажу парку автобусів з врахуванням вимог сьогодення. Враховуючи критичну ситуацію з ДТП власне на міжміських маршрутах черговою (і неминучою з точки зору виконання взятих міжнародних зобов’язань) проблемою стала поступова заміна переобладнаних автобусів, що і досі домінують в цьому секторі перевезень та забезпечення відповідного класу комфортності перевезень під міжнародні нормативні вимоги IRU клас «зірковості» виконання яких є проблемним. Неминуче в найближчі роки введення в Україні, як нормативної вимоги – ДСТУ UN / ECE R107, що зумовить поетапний перехід в секторі міських «маршрутних таксі» – мікро- і мініавтобусів на конструкції кузова, що забезпечують перевезення інвалідів на візках у громадському транспорті. Вищезазначені проблеми та їхнє вирішення становлять основу нового покоління мікро- і мініавтобусів в Україні, що залишаються, як показує практика ЄС, неминучою складовою парку громадського транспорту з реаліями на найближчі 10–15 років до 20–30 % загальної чисельності.