Стратегічні виклики та пріоритети розвитку міського громадського транспорту в контексті соціально-економічної трансформації - Редзюк, Анатолій Михайлович; Агеєв, Володимир Борисович; Горбатюк, Андрій Васильович; Назаренко, Ярослава Ярославівна; Мурований, Ігор Сергійович; Попович, Павло Васильович; Буряк, Микола Васильович (Вісник машинобудування та транспорту, 2026)
У статті проведено ґрунтовний аналіз основних проблем функціонування та стратегічного розвитку міського пасажирського транспорту (МПТ) в містах України. Проаналізовано основні фактори, які чинять суттєвий вплив на поточний стан транспортної системи. На основі проведеного аналізу визначено перспективні напрями розвитку міського пасажирського транспорту в умовах сучасної соціально-економічної трансформації суспільства. Міський громадський транспорт відіграє ключову роль у забезпеченні мобільності населення, економічної ефективності та соціальної доступності в умовах сучасних мегаполісів. За умов соціально-економічної трансформації системи громадського транспорту зазнають зростаючого навантаження, зумовленого швидким зростанням рівня автомобілізації, екологічними викликами, перевантаженням транспортної інфраструктури та обмеженими фінансовими ресурсами. У статті проаналізовано основні проблеми та тенденції розвитку міського пасажирського транспорту в Україні в контексті глобальних економічних і соціальних змін. Досліджено ключові глобальні та національні чинники, що впливають на функціонування підприємств пасажирського транспорту, зокрема забруднення довкілля, зростання кількості приватних автомобілів, перевантаженість транспортних мереж, недостатнє фінансування, тарифне регулювання, а також відсутність ефективних механізмів обліку пасажирів і компенсації перевезень пільгових категорій населення. Особливу увагу приділено соціальній ролі громадського транспорту, його впливу на продуктивність праці, якість життя населення та розвиток міських територій. На основі аналізу статистичних даних і на прикладі транспортної системи м. Києва виявлено структурні суперечності у функціонуванні транспортних підприємств та визначено наслідки недостатнього державного і муніципального регулювання, а також неефективного розподілу ресурсів. Обґрунтовано пріоритетні напрями розвитку міського громадського транспорту, серед яких посилення його ролі в суспільстві, реалізація цільових програм розвитку, підвищення ефективності управління, забезпечення належної якості транспортних послуг і подолання фінансової нестабільності. Отримані результати можуть бути використані при формуванні транспортної політики та стратегічному плануванні на муніципальному й національному рівнях.