Аналіз конструкцій та приводів виконавчих органів механізмів вивантаження твердих побутових відходів із сміттєвозів - Березюк, Олег Володимирович; Мудрик, Володимир (Вісник машинобудування та транспорту, 2025)
Метою проведеного дослідження є аналіз конструктивних особливостей і типів приводів робочих органів механізмів, що забезпечують процес вивантаження твердих побутових відходів із сміттєвозів, для подальшого визначення напрямів їхнього технічного вдосконалення та підвищення енергоефективності. У межах роботи було здійснено вивчення існуючих конструкцій і гідравлічних схем приводів, що використовуються в механізмах вивантаження твердих побутових відходів, шляхом аналізу наукових літературних джерел, технічної документації та патентних матеріалів. Метою цього аналізу є виявлення закономірностей, переваг і недоліків сучасних технічних рішень, а також визначення перспективних шляхів удосконалення систем приводу для підвищення їхньої надійності, економічності та зниження втрат енергії під час експлуатації. Гідравлічний привод робочих органів сміттєвозів, як правило, отримує живлення від центральної насосної станції транспортного засобу, що створює необхідний тиск для виконання операцій стиснення, підйому, перекидання та вивантаження відходів. У роботі наведено та проаналізовано структурні схеми механізмів вивантаження, розроблених як у вітчизняній, так і в зарубіжній практиці. Проведений порівняльний аналіз засвідчив, що типовою проблемою для більшості моделей сміттєвозів є використання гідроприводу з одним нерегульованим насосом, який працює з постійною подачею незалежно від поточного навантаження. У таких системах регулювання швидкості руху робочих органів здійснюється переважно шляхом дроселювання потоку, внаслідок чого надлишок робочої рідини під високим тиском відводиться через запобіжний клапан у гідробак. Це призводить до значних непродуктивних втрат потужності, підвищеного енергоспоживання, перегріву робочої рідини та зниження загальної ефективності гідросистеми. Результати аналізу показали, що одним із найбільш перспективних напрямів модернізації таких систем є впровадження гідравлічних схем, чутливих до навантаження, які забезпечують автоматичне регулювання подачі насоса відповідно до потреби виконавчих механізмів. Застосування подібних систем дозволяє суттєво зменшити втрати потужності, оптимізувати споживання енергії, знизити рівень шуму та температурне навантаження на гідросистему. У підсумку це сприяє підвищенню ефективності керування гідроприводом робочих органів у різних експлуатаційних режимах, покращенню надійності механізмів вивантаження твердих побутових відходів та подовженню ресурсу роботи гідрообладнання.