Дослідження впливу параметрів процесу хонінгування силікатними брусками на якість обробленої поверхні - Виноградов, Микола Семенович; Макарова, Тамара Володимирівна; Мастепан, Микола Антонович; Савенок, Дмитро Валерійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2024)
Під час численних досліджень встановлено, що на параметри макро- і мікрорельєфу великий вплив має кінематика процесу хонінгування, що визначає траєкторію робочого руху ріжучих зерен під час обробки. Складний робочий рух під час хонінгування отворів створює сприятливі умови для повнішого використання ріжучої здатності брусків і рівномірного зносу інструменту, що позитивно впливає на продуктивність обробки та точність геометричної форми поверхні. Показано, що у зв’язку з цим виникає необхідність дослідити вплив параметрів процесу хонінгування силікатними брусками на якість обробленої поверхні. У роботі наведено результати дослідження впливу контактного тиску брусків і осьової та колової швидкостей на якість обробленої поверхні. Дослідження виконували на вертикальному одношпиндельному хонінгувальному верстаті. Як зразки використовували гільзи циліндрів автомобільних двигунів, виготовлених із сірого легованого чавуну. Оцінка велася за показниками шорсткості обробленої поверхні та масового знімання металу під час обробки. Найкращу працездатністю мали ті бруски, після обробки яких зразки мали найменшу шорсткість. Встановлено, що при збільшенні колової швидкості якість поверхні покращується, а при збільшенні осьової швидкості – погіршується (як після обробки алмазними, абразивними, так і силікатними брусками). При збільшенні контактного тиску брусків якість поверхні погіршується після обробки алмазними брусками і покращується після обробки абразивними та силікатними брусками. Доведено, що висока якість поверхні після обробки силікатними брусками обумовлена утворенням у процесі хонінгування аморфного кремнезему, який під дією абразивних зерен потрапляє у западини оброблюваної поверхні та зчіпляється з поверхнею, і саме у такий спосіб оброблювана поверхня насичується оксидом кремнію. Встановлено, що при збільшенні осьової швидкості брусків знімання металу збільшується, а при збільшенні колової швидкості – зменшується (як після обробки алмазними, абразивними, так і силікатними брусками). При збільшені контактного тиску брусків знімання металу збільшується після обробки алмазними брусками і плавно зменшується після хонінгування абразивними та силікатними брусками. Встановлено, що знімання металу після обробки силікатними брусками у 2 рази менше ніж після хонінгування алмазними брусками. Запропоновано призначати припуск на чистове хонінгування силікатними брусками для гільз циліндрів із чавуну легованого (НВ 240) в межах 0,01–0,02 мм.