Методика нормування витрати палива для автомобілів швидкої допомоги - Кривошапов, Сергій Іванович; Горбік, Юрій Васильйович; Кашканов, Віталій Альбертович (Вісник машинобудування та транспорту, 2023)
Сучасні умови потребують дбайливого ставлення до паливно-енергетичних ресурсів країни. Автомобільний транспорт є основним споживачем бензину та дизельного палива. В Україні контроль витрат палива для дорожньо-транспортних засобів встановлюється на законодавчому рівні. Проте наявна система нормування паливно-мастильних матеріалів не завжди добре враховує всі умови експлуатації, особливо для транспортних засобів, що перебувають у відомчому підпорядкуванні. Автомобілі швидкої медичної допомоги в момент перевезення та надання допомоги хворому можуть рухатися з порушенням деяких пунктів Правил дорожнього руху. Наприклад, коливання швидкості руху. Конструктивна особливість автомобілів екстреної допомоги полягає в тому, що вони зазвичай створювалися на основі базової моделі з подальшим переобладнанням кузова та встановленням спеціального обладнання. Для роботи медичного обладнання може знадобитися додаткова енергія від двигуна. Ці та інші особливості мають бути враховані у нормуванні витрати палива. У статті проведено аналіз експериментальних та математичних методів з оцінки паливної економічності транспортних засобів. Запропоновано методику розрахунку основної (базової) норми витрати палива для автомобілівы з бензиновим та дизельним двигунами. На прикладі швидкої медичної допомоги, на базі автомобіля Volkswagen Caravelle, було розглянуто алгоритм вибору вихідних даних, послідовність розрахунку показника математичної моделі та отримано чисельні значення норми витрати палива. Побудовано графіки та проаналізовано вплив швидкості руху та ступеня завантаження автомобіля на величину шляхової витрати палива у л/100 км. Для деяких марок автомобілів невідкладної допомоги, які наразі надходять в експлуатацію в Україну, було розраховано та зведено до таблиці норми витрат палива. Результати розрахунку порівнювалися з даними заводу-виробника. Наведено математичну модель для розрахунку витрати додаткового палива в л/год, яке витрачається на приводи: живлення спеціального медичного обладнання, системи кондиціювання та опалення салону, світлової та звукової сигналізації. Наприкінці були сформульовані висновки та намічені шляхи подальших досліджень.