Проєктний аналіз цифрових технологій в управлінні ланцюгом постачань - Гайкова, Тетяна Владиславівна; Мороз, Микола Миколайович; Загорянський, Володимир Георгійович; Бурєнніковч, Юрій Юрійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2023)
Найчастіше можливості застосовуваних цифрових технологій / інструментів використовуються далеко неповною мірою, що обумовлено або недостатнім рівнем знань і компетенцій персоналу, або складністю технічної програмної реалізації. Однак сама методологія цифрової трансформації, особливо стосовно логістики та управління ланцюгом постачань (УЛП), розроблена недостатньо, незважаючи на наявні роботи зарубіжних та вітчизняних фахівців у цій галузі. Результати проведеного аналізу свідчать про актуальність та нагальну потребу у розробці концепційних технологічних платформ цифрових рішень логістичного сервісу в управлінні ланцюгом постачань на етапі використання штучного інтелекту та технології blockchain. Проведено дослідження щодо можливості використання в логістиці та УЛП перспективних цифрових технологій, зокрема Blockchain (системи розподіленого реєстру), Cloud Services (хмарні сервіси), Augmented/Virtual Reality (AR/VR) (доповнена / віртуальна реальність), Big Data (аналітика великих даних), Predictive Analytics (предиктивна аналітика), Industry 4.0 (Robots) and the Internet of Thing (індустрія 4.0 – роботи – інтернет речей). Сама процедура цифрової трансформації ланцюгів постачань повинна включати низку проєктних рішень, пов’язаних із формуванням комунікаційної мережевої структури (Multi Party Net-work), зокрема з використанням технології блокчейн, інтегрованої системи планування ланцюга постачань, а також цифрову платформу контролю та моніторингу подій у ланцюгу постачань (Supply Chain Control Tower). Складська логістика – галузь, де активно впроваджують інновації. Для роботи на складі використовують спеціальні роботи з префіксом AGV (у дослівному перекладі – автоматично керований транспортний засіб). Ведеться проєктний аналіз щодо розробки безпілотних вантажівок із використанням наявних напрацювань безпілотних технологій вітчизняних автовиробників і прототипи вантажних безпілотних автомобілів. Показано необхідність дослідження перспектив робототизації складських операцій і використання безпілотних транспортних засобів (дронів і траків без водіїв) при дистрибуції / доставці Final Mile Logistics.