Аналіз методів створення нових технічних систем - Зінько, Роман Володимирович; Круць, Тарас Ігорович; Поляков, Андрій Павлович (Вісник машинобудування та транспорту, 2023)
Створення нових технічних систем відбувається на основі методів проектування, що враховують психологічні процеси людського мислення (серед яких основними можна вважати дії ділення, об’єднання, порівняння і перестановки. Інші дії є їх похідними), а також закони розвитку технічних систем. Дано означення цих процесів. Запропоновано класифікацію методів проектування (винахідництва), яка залежно від вибраного критерію може видозмінюватися. За ознакою загальності методи винахідництва можна розділити на всезагальні, загальні і часткові методи винахідництва. Всезагальні методи винахідництва стосуються якнайширшого кола питань і зараховується до стратегічних засобів вирішення винахідницьких завдань. Загальні методи винахідництва застосовуються для вирішення широкого кола винахідницьких завдань в різних областях техніки. До таких методів можна віднести методи евристичної аналогії, евристичного об’єднання, евристичної інверсії і т. д. До часткових методів винахідництва належать методи, призначені для вирішення спеціальних винахідницьких завдань або завдань у визначеній, як правило, вузькій області техніки. До їхнього числа входять, наприклад, метод перетворення зворотно-поступального руху в обертовий, метод віддаленої гібридизації, метод компаундування і т. д. Процес створення нових технічних систем в цілому поділяють на три фази (стадії), які називають по-різному: 1) дивергенція, аналіз, збирання, накопичення знань; 2) трансформація, синтез, дозрівання, інкубація – закінчується осяянням; 3) конвергенція, оцінка, контроль, перевірка. Описано етапи проектування з погляду формування необхідного напряму вдосконалення технічних систем і подальшого формування раціональної структури з використанням механізму почленної диз’юнкції.