МОДЕЛЮВАННЯ ГРАНИЧНИХ ДЕФОРМАЦІЙ НА ВІЛЬНІЙ БІЧНІЙ ПОВЕРХНІ ПІД ЧАС ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНОГО ТОРЦЕВОГО ОСАДЖЕННЯ ЦИЛІНДРИЧНИХ ЗАГОТОВОК - Михалевич, Володимир Маркусович; Краєвський, Володимир Олександрович; Добранюк, Юрій Володимирович (Вісник машинобудування та транспорту, 2016)
В статті розроблено методику побудови моделі напружено-деформованого та граничного станів матеріалу бічної поверхні під час торцевого осадження циліндричних заготовок. Об’єкт дослідження – напружено-деформований стан та граничні деформації вільної бічної поверхні циліндричних заготовок при торцевому осадженні. Мета роботи – розробка інформаційних технологій для визначення деформованого та граничного станів, а також формулювання і аналіз оптимізаційних задач при визначенні граничних деформацій заготовок для окремих класів нестаціонарного деформування. Розглянуто побудову математичної моделі для розробки інформаційних технологій визначення напружено-деформованого стану та граничних деформацій при складному деформуванні, яке має місце на бічній поверхні циліндричних заготовок під час торцевого стиснення із різними умовами тертя на торцях. В роботі показано, що варіаційна задача ізопериметричного типу для моделі накопичення пошкоджень спадкового типу, застосованого до класу кусково-постійних функцій, зводиться до задачі нелінійного програмування. В результаті розв’язання варіаційної задачі показано, що при застосуванні двоступеневої схеми деформування збільшується максимальна деформація у порівнянні із деформуванням зі сталою швидкістю.