Оцінка точності вимірювання параметрів автомобіля на стенді з біговими барабанами - Кривошапов, Сергій Іванович; Зуєв, Володимір Олександрович; Кашканов, Віталій Альбертович (Вісник машинобудування та транспорту, 2021)
Паливна економічність є одним з показників оцінки ефективності рухомого складу. У статті розглянутіо основні причини, які обумовлюють необхідність оцінки паливної економічності дорожньо-транспортних засобів в процесі експлуатації. Наведено аналіз рекомендацій в нормативно-правовій документації до точності вимірювання параметрів автомобіля. Сформульовано мету роботи, яка полягає в розробці заходів для підвищення точності вимірювань при стендових випробуваннях автомобілів. Розглянуто головні особливості вимірювання витрати палива на імітаційному стенді з біговими барабанами. Представлено формули для розрахунку шляхової витрати палива на дорозі і на стенді з біговими барабанами. Визначено критерій подібності дорожніх і стендових випробувань на паливну економічність автомобіля. Розглянуто чинники, що впливають на вимірювання витрати палива. Складено загальну вимірювальну схему імітаційного стенду. Проаналізовано складові навантажувально-швидкісних режимів роботи стенда. Проведено метрологічну оцінку апаратури для вимірювання крутного моменту і швидкості обертання приводного вала бігових барабанів. Наведено схему тарування тензометричної балки, яка застосовується для вимірювання крутного моменту на бігових барабанах стенда і колесах автомобіля. Оцінена закономірність зміни вихідного каналу вимірювального сигналу від крутного моменту. Отримано характеристика відносної похибки для двох діапазонів вимірювань навантаження. Встановлено вплив частоти і кількості послідовних вимірювань на збіжність точності визначення витрати палива, швидкості і навантаження транспортного засобу при стендових випробуваннях. Отримано оптимальний час вимірювання з допустимою точністю. Отримано залежність загальної похибки вимірювання витрати палива на стенді з біговими барабанами з урахуванням точності вимірювання, обробки і дискретизації сигналу. Оцінено вплив частоти дискретизації аналогово-цифрового перетворення. Розроблено висновки та рекомендації, вказані основні шляхи подальших досліджень.