Сутність автомобільної діагностики при впровадженні експертних систем - Павленко, В’ячеслав Миколайович; Кужель, Володимир Петрович; Хорін, Максим Євгенійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2021)
У статті розглянуто підхід впровадження і використання експертної системи обслуговування легкових автомобілів на прикладі автомобілів марки Mercedes. Проаналізувавши розвиток тенденцій штучного інтелекту, прийшли до висновку, що одним з основних напрямків в цій області є експертні системи реального часу. Напрямком експертних систем є розробка програм, які при вирішенні складних для експерта-людини завдань, отримують результати, що не поступаються за якістю і ефективністю рішень, одержуваних експертом. Такий підхід дозволяє створювати практично будь-які діагностичні online комплекси швидше, ніж з використанням традиційних методів. Важливим напрямком в автомобільній індустрії, є точна і достовірна прогнозна оцінка основних показників надійності, та справності автомобіля в цілому. Технічне діагностування є складовою частиною технологічних процесів прийому, ТО і ремонту автомобілів на станціях технічного обслуговування і є процесом визначення технічного стану об’єкта діагностування з певною точністю. Мета роботи: розкрити сутність експертного підходу на сучасному етапі розвитку систем діагностування при обслуговуванні легкових автомобілів. Тема роботи розкривається на прикладі сучасного діагностичного комплексу з елементами експертної системи діагностики автомобілів Mercedes. Зокрема, розглянуто роботу програмного забезпечення Star Diagnosis, яке забезпечує успішність діагностики автомобіля. Комплекс, фахівець сервісу, або експертна система мають здатність проаналізувати стан автомобіля, критичність несправності, і підібрати методи ремонту автомобіля за межами на сервісної станції. В кінцевому підсумку, на основі розвитку електронних систем і кількості виконуючих елементів різних блоків управління в автомобілі по можливості виведення величезної кількості інформації, яку ми можемо використовувати при його обслуговуванні, можна зробити висновок, що на сьогодні перспектива розвитку експертних методів і засобів діагностування автомобілів з використанням експертних систем є дуже актуальною.