КОМПЛЕКСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬК ЗА ДОПОМОГОЮ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - Поляков, Андрій Павлович; Терещенко, Олександр Петрович; Горбай, Орест Зенонович (Вісник машинобудування та транспорту, 2019)
Забезпечення автомобільних перевезень являє собою комплекс заходів з розвідки противника, районів завантаження (вивантаження) i маршрутів руху, захисту від зброї масового ураження i запалювальних речовин, охорони, маскування, протиповітряної й протитанкової оборони, інженерного, матеріального, технічного i медичного забезпечення. Захист від зброї масового ураження включає: радіаційну, хімічну і бактеріологічну розвідку; попередження особового складу про загрозу застосування противником зброї масового ураження, інформацію про зони ураження, райони завалів і пожеж, оповіщення про радіоактивне, хімічне і бактеріологічне ураження; використання захисних властивостей місцевості й укриття; проведення протиепідемічних, санітарно-гігієнічних і профілактичних заходів; забезпечення засобами протихімічного захисту, санітарної обробки особового складу і спеціальної обробки техніки; знешкодження наслідків застосування противником зброї масового ураження. Охорона автомобільної колони здійснюється постійно, в основному своїми силами і засобами, у відповідності з бойовим розрахунком; при цьому основна увага звертається на організацію оповіщення особового складу про загрозу нападу противника і дій по сигналах оповіщення. При організації протиповітряної охорони автомобільні колони використовують, головним чином, пасивні засоби захисту від повітряного нападу, а саме: розосереджене розміщення підрозділів і їх маскування; укриття автомобілів і особового складу; збільшення дистанцій між автомобілями при русі колони; використання природних умов місцевості. Метою матеріального забезпечення є забезпечення автомашин пальним і мастильними матеріалами, а особового складу – боєприпасами, засобами захисту, речовим майном і продуктами харчування, а також створення необхідних умов для обігріву при виконанні перевезень в холодну пору року. Технічне забезпечення автоперевезень включає організацію технічного обслуговування, експлуатації і ремонту автомобілів, а також евакуацію несправних автомобілів до місць ремонту. В ході автомобільних перевезень необхідно передбачити протиепідемічні заходи, основними з яких є розвідка санітарно-епідеміологічного стану районів перевезень, проведення профілактичних дезінфекційних заходів.