МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ УДАРНО-СПУСКОВОГО МЕХАНІЗМУ АВТОМАТА КАЛАШНИКОВА ЯК ОБ’ЄКТА ДІАГНОСТУВАННЯ - Борисюк, Дмитро Вікторович; Біліченко, Віктор Вікторович; Зелінський, Вячеслав Йосипович (Вісник машинобудування та транспорту, 2018)
Автомат Калашникова і його модифікації є найпоширенішою стрілецькою зброєю в світі. До цього типу (включаючи ліцензійні та неліцензійні копії, а також сторонні розробки на базі автоматів Калашникова) належить до 1/5 всієї наявної в світі стрілецької вогнепальної зброї. За 60 років було випущено більше 70 мільйонів автоматів Калашникова різних модифікацій. Вони перебувають на озброєнні близько 50 іноземних армій. Багаторічний досвід експлуатації автоматів Калашникова показав, що найменш довговічним є ударно-спусковий механізм, збільшення ресурсу якого, підвищить експлуатаційні показники автомата. У статті представлено математичну модель діагностування ударно-спускового механізму автомата Калашникова. Побудовано матрицю діагностування та блок-схему її синтезу.