ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ВІДНОВЛЕННЯ ТА ЗМІЦНЕННЯ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ ПОЄДНАННЯМ ПРОЦЕСІВ ЗВАРЮВАННЯ І ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНОГО ПАЯННЯ - Савуляк, Валерій Іванович; Заболотний, Сергій Антонович; Бакалець, Дмитро Віталійович (Вісник машинобудування та транспорту, 2015)
В статті запропоновано використання поєднання технології зварювання та паяння в якості методу ремонту ділянок металоконсрукцій, що пошкоджені тріщинами. Об’єкт дослідження – зварний шов та навколошовна зона, що сформовані технологією зварювання-паяння. Мета роботи – визначення впливу кількості розчиненої міді у об’ємі зварного шва на ударну в’язкість з‘єднання. Підсилення та ремонт ділянок металоконструкцій із зародженими тріщинами можливе шляхом приварювання додаткових елементів. Таке технологічне рішення забезпечує підвищення міцності конструкції, але одночасно призводить до негативної зміни структури в зоні температурного впливу та зменшення у ній корозійної стійкості. Один із способів усунення таких недоліків полягає у поєднанні процесів зварювання та паяння. В якості паяльного матеріалу для захисту навколошовної зони запропоновано використовувати мідь. В наслідок потрапляння та розчинення міді у зварному шві можлива зміна механічних характеристик з‘єднання. В роботі виконані дослідження впливу вмісту міді в шві на ударну в’язкість зварених зразків. Встановлено, що наявність мідних припоїв не погіршуєь процес зварювання та формування зварного шва, проте змінює його механічні властивості, зокрема ударну в‘язкість. Відновлення та зміцнення сталевих конструкцій шляхом використання комбінованого зварювання з використанням припоїв на основі міді окрім підвищення характеристик міцності такого з’єднання забезпечує корозійний захист зони термічного впливу.